HTML

Hogy kell kikanyarodni egyirányú utcából?

2011.01.04. 12:18 Gonosz Autós

Látszólag nem bonyolult kérdés, mégis sokan rosszul csinálják. Ha balra kanyarodunk egyirányú utcából, ki kell húzódni balra (feltéve ha nincs egyéb útburkolati jel, felfestve). Mégis, sokan, nem tudni miért, kihúzódnak jobbra. Majd innen kanyarodnak balra. Hülye szokás, mert aki mögötte jobbra kanyarodna, azt akadályozza.

Balra kanyarodva elsőbbséget kell adni a „jobbkéz-szabály” miatt az egyenrangú kereszteződésekben. Mit csinál a lúzer? Megy az utca közepén, balra akar kanyarodni. De előbb kihúzódik jobbra. Várnia kell, hogy elengedje a jobbról érkezőket. Jön mögötte valaki, aki jobbra kanyarodna. De nem tud, várnia kell, mert a lúzer elállta az útját. A jobbra kisívben kanyarodó kihajthatna rögtön, mert neki van elsőbbsége. Ha a lúzer a KRESZ szerint balra húzódna ki, a jobbra kanyarodó sok esetben (még ha nem is mindig) elférne mellette, mehetne tovább, jobbra. Persze ilyenkor jön a dudálás, villogás, anyázás stb.

Továbbá balesetveszélyes is az indokolatlan jobbra húzódás, különösen akkor, ha a lúzer nem indexel. Ha valaki mögötte megy, és szintén balra kanyarodna, arra számít, hogy a lúzer jobbra húzódva jobbra kanyarodik. De nem, a lúzer visszahúzódik váratlanul balra. Így igen könnyű balesetez szenvedni...

Mit ír elő a KRESZ?

31. § (1) Az útkereszteződésben másik útra bekanyarodni szándékozó vezető a járművel 

a) az útburkolati jelek által meghatározott forgalmi sávba,

b) útburkolati jelek hiányában

 - jobbra bekanyarodás esetében az úttest jobb szélére,

 - balra bekanyarodás esetében az úttest felezővonala mellé, illetőleg osztottpályás és egyirányú forgalmú úton az úttest bal szélére

 köteles - az útkereszteződés előtt kellő távolságban - besorolni. A bekanyarodási szándékot irányjelzéssel [29. § (2) bek.] jelezni kell.

 

 Tehát egyirányú utcából balra húzódva kanyarodunk balra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gonoszautos.blog.hu/api/trackback/id/tr902559630

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása